Fimo

Fimo Hamuru ve Kullanımı

Kolayca şekil verilip ev fırınında dahi sertleştirilebilen, böylece birbirinden güzel ve kullanışlı objeler üretmeye yarayan fimo hamuru ile oldukça keyifli el sanatı çalışmaları yapılabilir. Oldukça farklı ve hatta sıra dışı diyebileceğimiz bir ürün olan fimo farklı renklerle sizlere sunulmakta, bu renkler orijinal haliyle veya karıştırılarak kullanılabilir. Bu sayede siz de ister hobi ister profesyonel üretim ister sanatsal çalışma amacıyla fimo hamurlarını tercih edebilir, fikirlerinizi en eğlenceli şekilde gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

Fimo Nedir?

Yumuşak bir yapıda olan ve bu sayede kolayca şekil alan fimo hamurları içerdiği plastik bileşenler sayesinde ev tipi fırınlar dahil olmak üzere ısı araçlarıyla sertleştirilebilmektedir. Kolayca şekil aldığı için oyun hamurlarına benzetilen bu ürünler oldukça sıra dışı bir yapıda ve eğlenceli bir formdadır.

Diğer bir adı polimer kil olan bu malzemeler doğada bulunan geleneksel kil ile yapılan hamurlara benzetilebilir. Ancak farklı olarak oldukça fazla sayıda renk seçeneği bulunan fimo hamurlar, aldığınız orijinal renk tonuyla kullanılabileceği gibi renk tonlarını ayarlama imkanı da sunar. Farklı hamurları birbirine karıştırarak rengi açmanız ya da koyulaştırmanız mümkün olmakta, bu sayede yapılan çalışmalar daha özgün ve isteğe yönelik olabilmektedir.

Fimoların geleneksel kil hamurlarından ayrıldığı bir diğer önemli nokta da istenen şekli verebilmenin yanında istenen yüzey görünümünü de verme rahatlığı sunmasıdır. Yani kalıp alma işlerinde de kullanılan fimoların boyanması, parlatılması ya da oyulması da mümkün olabilmekte, bu da oluşturduğunuz objeleri dilediğiniz gibi süsleyebilme anlamına gelmektedir. Ayrıca daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek isteyenler fimo hamurlarıyla oluşturduğu objeleri zımparalayarak daha profesyonel bir görüntü elde edebilir.

Fimoların bahsedilen polimer-kil formülü kimya laboratuvarlarında özel olarak geliştirilmekte ve içeriğinde plastik ile PVC’nin yanı sıra renk pigmentleri de bulunmaktadır. Bu özel formül sayesinde fimoyla yapılan objelerin kuruduğu takdirde çatlaması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmanız söz konusu değildir, çünkü yine kil hamurlarından farklı olarak bileşenler arasında su yoktur.

Fimo Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Tıpkı seramik gibi şekillendirilen fimo hamurlarının bu sayede takı ya da dekoratif biblo yapımında sıkça kullanıldığı görülür. Ev tipi fırınlarda yaklaşık olarak 130 derecede ve 30 dakika ısıtıldığında anında sertleşerek formu kalıcı hale gelen bu hamurlar, sonrasında farklı şekillerde süslenebilir. Ayrıca ısıya dayanıklı plastiklerin, ahşap, taş ya da metal yüzeylerin üzeri de fimoyla kaplanabilir ve böylece birden çok malzemenin kullanıldığı yaratıcı tasarımlar oluşturulabilir.

Fimo doğru şekilde kullanıldığı ve talimatlara uygun fırınlandığı takdirde herhangi bir renk solması ya da koyulaşması veya şekil değişimi göstermez. Bu sayede uzun süre ilk günkü haliyle kullanabileceğiniz objeler ya da süs eşyaları yapmanıza yardımcı olur. Fimo paketi içerisinde farklı renklerin bir araya geldiği setler veya tek rengin farklı gramajları bulunabilir. Gramajdan yola çıkarak seçim yapacak olanlara fikir vermesi için 56 gr. ağırlığında ve 55 x 55 x 15 mm. ebatlarında fimonun 4 dosya kağıdı kadar genişlikte bir yüzeyi kaplayacağı söylenebilir.

Fimoyla birlikte kullanabileceğiniz ve efektleri geliştirme amacıyla faydalanabileceğiniz bazı yardımcı ürünlerden de bahsetmek gerekir. Daha profesyonel bir çalışma için fimoyla birlikte kullanacağınız vernik veya sıvı yapıştırıcı gibi ek ürünlere de hakim olmanız önerilir. Örneğin Staedtler markasına ait polimer kil yapıştırıcıları sıvı ile fimoların yüzeyinde daha parlak bir tabaka oluşturulabilir. Fimoların formülüne uygun şekilde geliştirilen bu jel formundaki ürünler, aynı zamanda parçaları yapıştırma işlevi de görmektedir. Yapıştırmada kullanılan ve parlaklık veren bu çok yönlü, fonksiyonel jel ürünlerin siyah, beyaz gibi standart renk seçenekleri de bulunmaktadır.

Fimo Avantajları Nelerdir?

Çok yönlü kullanım alanına sahip olduğu gibi yaratıcılığı göstermeyi sağlayan renk ve efekt çeşitliliğiyle de dikkat çeken fimoların bu denli sık kullanılmasının ve çok sevilmesinin birden çok nedeni vardır. Öncelikle fimo paketi açılması itibariyle kuruma gibi olumsuzluklar yaşanmamasını sağlayan özel bir formüle sahiptir. Bu sayede farklı zamanlarda tekrar tekrar kullanılabilir ve zaman aşımı nedeniyle israf olması gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca pişirme işlemi sonrasında renginde sararma olmayan fimo hamurları, pişerek katılaşma sonrasında çekme yapmaz, yine yontulabilir ya da pişmemiş hamurlarla ilave yapılarak yeniden pişirilebilir.

İçeriğinin non-toxic yani zehir etkisi göstermeyen, temiz ve güvenilir bileşenlerden oluşması sayesinde şekillendirme için kullanılan ekipmanların temizliğini kolaylaştırır. Pişmiş veya pişmemiş olması fark etmeksizin göz gibi hassas bölgelere direkt temas etmemesi gerekli olsa da bu hamurların bilinen alerjik ya da zararlı herhangi bir etkisi yoktur.

Fimo ile çalışanların oldukça avantajlı bulduğu bir diğer ürün özelliği de elbette istenen renk geçişlerini elde edebilme rahatlığıdır. Orijinal rengi farklı bir renkte hamurla karıştırarak renk yoğunluğunu azaltmak veya arttırmak mümkün olmakta, sadece farklı renklerle çalışırken hamurdan hamura geçiş sırasında hamurun istenmeyen şekilde renk değiştirmemesi için ellerin temiz olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bu amaçla çalışma esnasında yanınızda ıslak mendiller bulundurmanız oldukça pratik olabilir.

Fimo ile Neler Yapılır?

Fimoyla üretebileceğiniz pek çok sanat veya zanaat ürünü bulunmakta, özellikle takı ve boncuk tasarımında sıkça bu hamurdan faydalanılmaktadır. Son dönemin popüler takı trendlerinden biri olmasının yanında biblo, heykelcik, dekoratif aksesuar gibi mekana renklilik ve şıklık katan özgün tasarımlar için de fimo ile çalışılmaktadır.

Fimoyla neler üretebileceğinizi merak ediyorsanız bu konuda sınır tanımayan yaratıcılığınıza güvenebilirsiniz. Fimoyla oluşturulduğunu belki de daha önce fark etmemiş olduğunuz, aynı zamanda görünümünü ve kullanımını çok beğendiğiniz pek çok eşya ya da obje aslında biraz uğraşla ev ortamında kolayca yapılabilir. Fimoyla yapabileceğiniz pek çok üç boyutlu motif bulunmakla birlikte özellikle yaprak, balık veya çiçek gibi doğayı anımsatan şekillerin fimo çalışmalarında sıkça tercih edildiğini eklemekte fayda vardır. Bu gibi üç boyutlu motifler üzerine çizgiler çizerek, delikler açarak veya yontarak istenen şekil verilebilir. Fimo hamurlarıyla en sık üretilen objelerin başında boncuklar gelmekte, boncuk yüzeyinde desenli bir görünüm elde etmek için yassı şekilde açıldıktan sonra üst üste konan fimolara yuvarlayarak silindir şekli verilmektedir. Bu silindirler istenen kalınlıkta kesilerek ve bir iğne ya da kürdan yardımıyla delinerek kendinden desenli boncuklara dönüştürülmektedir. Hobi ya da profesyonel amaçlarla takı tasarımıyla ilgilenenler için renkli ve ilgi çekici boncukları bu kadar pratik şekilde üretmek, eğlence dolu bir deneyime dönüşmektedir.

Yalnızca sıfırdan tasarım değil yenileme ve süsleme işleri için de fimo ile çalışılabilir. Özellikle eski takıları kaplayarak yenilemek veya kutuların üzerine yumuşak, renkli bir doku kazandırmak isteyenler fimoları değerlendirebilirler.

Fimo Çeşitleri

Fimoların soft ve classic olarak iki farklı versiyonu bulunmakta, soft yani yumuşak çeşitleri daha kolay yoğurulup, daha kolay şekil almaktadır. Bu fimoların renk ve efekt yönünden opak, simli, metalik, mermer görünümlü veya transparan gibi alt kategorileri bulunmakta ve bu efektlerle birlikte onlarca farklı renk tonu sunulmaktadır.

Fimo Classic versiyonu ise daha sert olup yoğurması ve şekil alması daha zor bir üründür. Nedeni ise oyma veya detaylı işleme çalışmalarda üreticinin daha rahat etmesini sağlamaktır. Bu çeşitte ise transparan ve opak efekt seçenekleri bulunmakta ve yine onlarca renk seçeneğinden dilediğinizi seçmeniz mümkün olmaktadır.

Fimo çeşitlerini birbirinden ayırırken paket içerisinde sunulan ürüne göre de seçim yapmak mümkündür. Örneğin bazı fimo paketleri içerisinde tek renk hamur bulunurken, bazılarında 12 farklı renkte bir hamur seti bulunmaktadır. Çalışmalarını detaylandırmak ve renkleri özgürce kullanmak isteyenler için bu setler oldukça avantajlı seçenekler oluşturur. Set içindeki renkleri kendi haliyle veya birbiriyle karıştırarak kullanmak mümkündür.

Fimo renklerine baktığımızda siyah, beyaz gibi klasik renklerin haricinde bej, kum rengi gibi açık ve nötr renkleri ya da yılbaşı kırmızısı gibi özelleştirilmiş alt tonları görmek mümkün olmaktadır. Böylesi bir çeşitlilik içerisinde karar vermek ise en az tasarım ve üretim sürecinin kendisi kadar keyifli ve eğlenceli olmakta, hayal ettiğiniz obje görünümü elde etmek renk çeşitliliği sayesinde kolaylaşmaktadır.

Yeni ve Farklı Fimo Türleri

Yenilikçi özelliklere sahip fimo hamurlarını birbirinden ayırmada yalnızca görünüm özellikleri değil, kullanım veya kurutma yöntemi de ayırt edici olabilmektedir. Son dönemde oldukça popüler hale gelen fimo hamurlarından biri de havayla temas ettiğinde ve yeterli süre bekletildiğinde sertleşen fimolar olmaktadır. Bu fimolarla yine eğlenceli veya şık tasarımlar oluşturmak mümkündür.

Fimo hamuruyla nasıl bir obje oluşturmak istediğinize göre de seçim yapabilirsiniz. Örneğin ten renklerini çağrıştıran tonlarda fimoları alanlar, gerçekçi oyuncak bebekler üretebilmektedir. Deri efektli fimolarla sanki deriden imal edilmiş gibi bir görünüme sahip olan anahtarlıklar yapılabilir. Fimo Kids ürünleriyle ise çocukların hayal gücü, ince motor becerileri ve üretme isteği desteklenebilir. Buradan da anlaşılabileceği gibi kullanım alanı gibi özellikleri de geniş bir aralığa sahip olan fimolar ile yaratıcılıkta sınır tanımadan sıra dışı ve özgün çalışmalar ortaya konabilir.

Sık Sorulan Sorular

  • Fimonun toprak kilden farkı nedir?

Renk ve efekt seçeneklerinin fazlalığına ek olarak daha dayanıklı bir yapıya sahip olmasıyla da öne çıkan fimolar, yontmadan oymaya, zımparalamadan boyamaya kadar pek çok el sanatı işlemde kullanılabilir. Su içermediği için kilden farklı olarak zaman içinde kuruma ve çatlama yapmayan bu hamurlar, haliyle kile göre daha uzun ömürlü ve sağlamdır.

  • Açılan fimo paketi yeniden kullanılabilir mi?

Zaman içerisinde kurumadığı için paketi açılan fimoların doğru şekilde saklandığı takdirde yeniden kullanılması mümkündür.

  • Paketi açılan fimoları nasıl saklamak gerekir?

Her ne kadar kurumasa da tozun etkisiyle orijinal görselliğini kaybetmemesi adına, fimoları paketini açtıktan sonra folyoya sararak direkt güneş ışığına maruz kalmadığı bir yerde saklamanız önerilir.

  • Fimoları pişirmek için kaç derece ısı idealdir?

Fimoların 130 derecelik fırında ortalama 30 dakika içerisinde sertleşerek sabit bir form alması mümkündür. Daha yüksek ısı dereceleri ise hamurun yanmasına ve zararlı gazlar salarak sağlığı riske atmasına neden olacağından önerilmez.

  • Fimoyla yapılan çalışmaları pişirme aşamasında nelere dikkat etmek gerekir?

Doğru ısı ve zamanlama ayarını yaptığınız fırında fimoların belirtilen sürelerde sertleşmesi mümkündür. Daha büyük objeler nispeten az farkla daha geç katılaşabilir. Ancak fırınınızı sık sık açarak fimoyu kontrol etmeniz her seferinde sıcağın etkisiyle buharlaşan kimyasal gazları solumanız anlamına geleceğinden fırınınızın performansından eminseniz sıkça kontrol etmemeniz önerilir. Ayrıca fimoyu fırın soğukken yerleştirip, fırın soğuduktan sonra çıkarmanız gerektiğini unutmayın.

  • Fimoların piştiğini nasıl anlayabilirim?

Ortalama yarım saat içerisinde pişmesi beklenen fimoların fırından ilk çıktığında tam olarak sertleşmediği ve hala kullanım için fazla yumuşak olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumda fimoyu fırına yeniden yerleştirmek yerine birkaç dakika fimonun soğumasını beklemelisiniz. Soğumayla birlikte gerçek katılaşmanın gerçekleştiğini gözlemleyebilirsiniz.

  • Fimoyla yapılan obje kırılır mı? Kırıldığında nasıl tamir edilir?

Fimoyla yaptığınız çalışmalar düşme, çarpma, darbe alma gibi durumlarda kırılabilir. Bu durumda kırılan bölgeyi fimo yapıştırıcısı ile yeniden sabitlemek veya yüzeye bağlı olarak silikonla tutturmak mümkündür. Ayrıca kırık yerine sadece çatlak oluşan durumlarda çatlağın olduğu yeri akrilik boya ile boyayarak hasarı kamufle edebilirsiniz.

  • Fimo boyamak için hangi boyaları tercih edebilirim?

Elinizdeki hemen her boyayı üzerinde değerlendirebileceğiniz bir ürün olan fimoyla guaj, akrilik ya da yağlı boyayı birlikte kullanabilirsiniz.

  • Fimo verniği kullanmak şart mıdır?

Objelerin hem istenen renk bitişine sahip olması hem çevresel faktörlere karşı daha dayanıklı olması adına vernikleme işleminden faydalanabilir, bunun için fimoya özel üretilen vernikleri kullanabilirsiniz. Bu noktada fimoyla yaptığınız tasarımların kullanım amacı ve sizin vernik görüntüsünü elde etmek isteyip istemediğiniz önemlidir.

  • Fimoyla obje kaplama nasıl yapılır?

Elinizde fimoyla süslemek veya tamamen yüzeyini değiştirmek istediğiniz metal ya da cam objeler varsa, bunları istediğiniz fimoyla süsleyerek fırınlayabilirsiniz. Ancak kaplama işleminde dikkat edilmesi gereken nokta yüzeyi fimo ile kapladıktan sonra obje ve kaplama arasında herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol etmeniz gerektiğidir. Eğer böyle bir kabarcık görürseniz iğne yardımıyla kabarcığı söndürmeniz ve sonrasında fırınlama yapmanız gerekir.

  • Fimo Kids ve Professional arasındaki fark nedir?

İkisi de orijinal Fimo markasına ait olan bu ürünler, kullanım alanına bağlı olarak hem renk hem yapı yönünden bazı farklara sahiptir. Kids serisi içerisinde çocukların renkli ve canlı dünyalarını yansıtmak amacıyla daha parlak ve göz alıcı renklere yer verilir. Öte yandan profesyonel ve ileri düzey üretim amacıyla geliştirilen fimolar ise detaylı ve sanatsal çalışmalar ortaya koyacak olanlar için idealdir. Saf pigmentleri sayesinde son derece ilgi çekici tasarımlarda bulunmanıza yardımcı olan profesyonel fimolar, kararlılığı yüksek formülü sayesinde başlangıç düzeydeki üreticiler tarafından da tercih edilebilir.